Olej z czarnuszki wewnętrznie i zewnętrznie

Czarnuszka jest rośliną oleistą, dostępną przede wszystkim w Europie Południowej, chociaż uprawia się ją również w naszym kraju. Z czarnuszki tłoczy się olej o wspaniałych właściwościach przeciwstarzeniowych. Olej z czarnuszki dodaje się do dowolnych potraw lub stosuje zewnętrznie. Produkt ten leczy wrzody i alergie a w przemyśle kosmetycznym przeznaczony jest do leczenia łupieżu i trądzika.

Olej z czarnuszki – właściwości

Olej z czarnuszki jest niezwykle bogatą w składniki odżywcze rośliną. Posiada :

– nienasycone kwasy tłuszczowe, w tym omega 6, omega 9, omega 3

– beta- karoten

– sterole roślinne

– witaminę E

– antyoksydanty

– biotynę

– mnóstwo mikroelementów

Właściwości zdrowotne oleju z czarnuszki

Olej z czarnuszki jest produktem spożywczym stosowanym w dolegliwościach układu trawiennego. Leczy grypę żołądkową, wrzody żołądka wywołane bakterią Helicobater pylori, nieżyt żołądka. Działanie przeciwzapalne oraz przeciwbólowe olej zawdzięcza obecności związku o nazwie tymochinon, składniku olejku eterycznego zawartego w nasionach. Substancja ta powoduje, że olej z czarnuszki porównuje się nawet do przeciwzapalnego działania aspiryny.

Olej z czarnuszki chroni również wątrobę i zdaniem grupy badaczy przeciwdziała chorobom nowotworowym atakującym ten organ. Inni naukowcy dowodzą, że działanie przeciwnowotworowe czarnuszka wykazuje również wspomagając walkę z nowotworami płuc, jelita grubego, piersi a nawet zapobiega białaczce. Olej z czarnuszki redukuje nadmiar żółci, reguluje cykl menstruacyjny kobiety, działa rozkurczowo i odrobaczająco.

Cholesterol i cukier

Olej z czarnuszki wykazuje wiele innych pozytywnych dla organizmu ludzkiego właściwości. Z badań na tą rośliną wynika, że przyjmując systematycznie niewielką ilość oleju w nagrodę otrzymuje się wyraźne obniżenie poziomu cholesterolu we krwi, prolaktyny, glukozy oraz trójglicerydów. Tym samym olej włącza się w grupę produktów spożywczych przeciwdziałających miażdżycy i chorobom naczyniowo-sercowym, ostatecznie wpływając na obniżenie ryzyka zawału. Natomiast wpływając na poziom glukozy we krwi zapobiega cukrzycy typu 2.

Olej z czarnuszki zewnętrznie

Olej z czarnuszki to także produkt spożywczy do użytku zewnętrznego. Wykorzystuje się go do masażu twarzy i w ten sposób spowalnia proces starzenia się skóry i redukuje widoczne już objawy. Nadaje skórze elastyczności i sprężystości. Olej roślinny stosuje się również na włosy, w ten sposób zapobiegając ich wypadaniu i pobudzając cebulki włosów do wzrostu. Produkt doskonale pomaga również w zwalczaniu cellulitu.Codzienny masaż skóry w newralgicznych miejscach napina ją i uelastycznia.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *